Sykkelbyen Alta er et samarbeidsprosjekt mellom Alta kommune, Statens vegvesen og Finnmark fylkeskommune. Vår visjon er å få flest mulig til å bruke sykkel; hele året.

Hjertesone rundt skolen virker

Elever ved Elvebakken skole lagde undersøkelse.

Hjertesone Elvebakken.jpg

Foto: Elvebakken skole, elever som informerer om Hjertesonen til billister.

I høst ble det etablert såkalte hjertesoner ved Kaiskuru og Elvebakken skoler i Alta. Tiltakene innebærer at biler ikke skal helt inn til skolens område da denne er forbeholdt barn som går og sykler til skolen. Tiltaket er motivert ut fra trafikksikkerhet og trivsel og det er foreldrene ved skolene som har ønsket dette på plass. På Elvebakken skole gjennomførte elevene også en undersøkelse både før og etter at hjertesonene ble opprettet. Alle elevene ved skolen ble spurt om hvordan de reiste til skolen og resultatet ble klart denne uka. Det er skolens egne elever som har jobbet med presentasjonen gjennom undervisning i statistikk.

Resultatet viser at andelen som tidliger ble kjørt helt frem til skolen har gått ned - og at andelen som blir sluppet av ved hjertesone grensa og egne opprettede dropsoner - har økt tilsvarende. Gledelig er det også å se at svært mange av skolens elever sykler til og fra skolen - over halvparten.

Fra Kaiskuru Nærmiljøsenter opplyser leder Frank Walseth at mottakelsen har vært veldig positiv blant foreldrene. Hos dem endret de også på kjøremønsteret, ved å lage innkjørig og utkjøring på to ulike avkjørsler. Alt dette tilsammen gjorde at situasjonen for de minste som daglig skal vandre inn og ut av området har blitt mye tryggere. Både rektor og leder for foreldreutvalget har vært ute og observert området på morningen. Det hele virker som en bedre ordning, med bedre system og roligere trafikkbilde. Hjertesonen fungerer veldig bra og gjør veien sikrere for alle. Flere barn forteller at de også går fra drop-sonen - som for Kaiskuru sin del er den gamle parkeringsplassen nedenfor gamle Gyda kiosken. 

Andre skoler har også vist interesse for tiltaket i ettertid og vil nok ønske dette etablert utenfor sine skoleområder til våren. Ideellt vil det være å ha alle skoler i Alta med i ordningen innen utgangen av 2019.

 

Her kan du laste ned spørreundersøkelsen som elever ved Elvebakken skole har laget.