Sykkelbyen Alta er et samarbeidsprosjekt mellom Alta kommune, Statens vegvesen og Finnmark fylkeskommune. Vår visjon er å få flest mulig til å bruke sykkel; hele året.

Beste bedrift våren 2014

Målt i andel deltakende i sykle-til-jobben kampanjen vant...

Bestebedrift vår 2014.jpg

Beste bedrift våren 2014 ble Finnmarkssykehuset - Voksen Psykiatrisk Poliklinikk (VPP). En forsamling bestående av ca 22 personer står bak de gode tallene med en deltakelse på 77 %. Sykkelbyen Alta møtte på en fredagslunsj og overrasket de ansatte med ekstra premiedryss som noen sykkelklips til bukser og sykkelveske som kan henges under sete på sykkelen. I tillegg fikk samtlige vannflaske og refleks.

Før forsamlingen møtte snakket vi med leder for avdelingen, Dorit Dahl. Hva er grunnen til at hennes ansatte gjør det såpass bra? Smilende fortalte hun at de er to avdelinger i samme etasje, VPP og BUP (Barne- og Unge Psykiatri) som har en intern konkurranse. Dorit er sekretær for begge avdelingene, men favoriserer ingen. Utfra et eget poengsystem de har laget kan alle som trimmer utenfor arbeidstid gi avdelingen mest mulig score i løpet av året. Den tapende avdelingen må arrangere en fest for de andre. Sykle til jobben kampanjen blir kun en del av all aktiviteten de ellers gjør. BUP oppnådde 66 % deltakelse på vår kampanje, men har tidligere vunnet den interne konkurransen. Aktiviteten går altså like gjerne på fritiden. Resultatene må de ansatte stå for selv.

På bordet på lunsjrommet ligger det to bøker vi gjenkjenner. Lise Ottem sin "Altaturer" ligger på hver ende av bordet, med mange gule lapper stikkende ut. Når vi åpner bøkene er det åpenbart at noen sider har vært mer oppslått enn andre - der de nesten folder seg ut selv. På veggen henger det lister for hver avdeling hvor mange av turene fra boka gir ulike poeng ved gjennomføring avhengig av vanskelighetsgraden. En av de ansatte tilføyer "og er vi minst 7 ansatte som møtes og går sammen får vi enda mer poeng".

Det synes som gjengen har tatt helse og miljø arbeidet skikkelig på alvor. De ansatte nikker samtykkende. Det er viktig å pleie det sosiale utenfor arbeidstiden så det ikke bare blir jobbprat når vi treffes. Begge avdelingene jobber med mennesker som kan ha ulike utfordringer i hverdagen - noe det er viktig å få koblet av fra når man skal ta vare på seg selv. På turene prates det derfor aldri jobb. Det er åpenbart flest damer blant de ansatte, men et par mannfolk klarer vi også å se blant dem.

Veien til suksess synes derfor å være at man må finne en avdeling som kan egne seg å konkurrere med. Konkurransen er ikke mer alvorlig enn at man lager en sosial greie ut av premien også, slik Finnmarkssykehsuet sine avdelinger har gjort. At man har vært såpass kreative med å lage egne systemer som gir poeng er eksempler til etterfølgelse. Her kan man score mye på den sosiale biten på en arbeidsplass. Har man ingen avdeling som passer er vårt tips at to like bedrifter eller samarbeidspartnere kan konkurrere.  

Vi gratulerer damene nok en gang og minner om at høstkampanjen begynner neste mandag - og varer i 6 uker. Da kan dere selv prøve å slå VPP. Sykkelbyen Alta vil også denne gangen kåre beste bedrift. Kriteriene er at bedriften har minst 5 ansatte.