Sykkelbyen Alta er et samarbeidsprosjekt mellom Alta kommune, Statens vegvesen og Finnmark fylkeskommune. Vår visjon er å få flest mulig til å bruke sykkel; hele året.

3 klassinger lærer å sykle på egen hånd

5 skoler i Alta har deltatt på prøveprosjekt

Sykkeldag2.jpg

I to dager gjennomførte Alta kommune, Sykkelbyen Alta og Trygg Trafikk sykkeldager for 3 klassinger med foreldre i Alta. Det deltok elever fra skolene Gakori, Bossekop, Aronnes, Saga og Tverrelvdalen, totalt ca 70 barn med foreldre. Samarbeidet har foregått teoretisk inne på skolen, med fokus på trafikkregler for 3 klassingene. Onsdag og torsdag forrige uke fikk elevene vist frem sine praktiske ferdigheter - først i en sykkelløype på skolens område. Her fikk de teste slalom, vippeplanker, sykle limbo, bremseprøve - for å nevne noe.

Deretter bar det ut i trafikken sammen med foreldre. Trygg Trafikk delte på forhånd ut gule refleksvester til hvert barn. Disse fikk de til odel og eie, da synlighet i trafikken er viktig. Foreldrene fikk et kart som viste hvor de skulle sykle ut fra skolen. Løypa gikk i en god runde gjennom boligfelt, trafikkerte veier og krysset EV 6 flere ganger - før de endte opp på skolen igjen. I løypa dukket det opp frivillige fra IL Frea som deltok i samarbeidet. De bedømte opptreden i trafikale situasjoner. Noe ble spilt inn - som vikepliktsituasjoner og skifte av kjørefelt. Andre ting ble evaluert der det var naturlig, som kryssing av gangfeltene og sykling på rett side av vegen. Poenget med denne delen var at foreldrene skulle få observere sine barn - og bidra til at de blir tryggere trafikanter. Ved å vurdere barnas valg kan man snakke sammen om dette etterpå - og bli enige om hva som kan være de beste løsningene i hver situasjon.

Sykkeldag3.jpg

Alle barn ble evaluert etter en tre trinns skala, med rød, gul eller grønn fargekode. Ble man på aktuell post vurdert til rød farge - måtte man øve mer sammen med sine foreldre. Gul betydde at man kan må øve mer under tilsyn. Grønt betyr at man kan øve videre alene. "Det er ingen her som vil få et "frikort" til å sykle hvor og når man vil. Det er til syvende og sist foreldrene som skal vurdere hvorvidt deres barn nå er trygg nok i trafikken til at man kan velge å sykle alene", sier Knut Larsen fra Trygg Trafikk. I grunn ligger hovedregelen fra Trygg trafikk, om at barn rådes til å sykle på egen hånd først ved 10-12 års alderen. Den gjelder hvis man ikke gjør noe aktivt selv overfor sine barn. En 9-åring kan fint være egnet til å ferdes på egen hånd, så fremt de har fått tilstrekkelig trening og øving med foreldrene sine på skoleveien.

Fra et folkehelsesynspunkt er det viktig å få aktivisert barn så tidlig på sin skolereise, enten som gående eller syklende. Det skal skje i trygge former - og det er foreldrene til  hvert barn som kjenner det best - og som kan si noe om dette. Dersom man vurderer at sitt barn behersker å gå eller sykle godt nok til sin skole, kan foreldrene melde fra til skolen om dette - dersom dette fraviker fra skolens regler. Etter å ha evaluert dette tiltaket vil mest sannsynlig samtlige skoler i Alta få dette tilbudet fra neste skolestart.

Sykkeldag1.jpg

Flere foreldre var positive til tilbudet og opplevde at de hadde fått "aha-opplevelser" underveis. "Barn er stort sett flinke til å gå av sykkelen og trille over gangfelt - det er mast på i mange fora så det sitter. Derimot hva vikeplikt er i et boligfelt, eller å se seg bak før man skifter side på vegen kan nok noen bli flinkere på" - var noen av tilbakemeldingene som kom frem i etterkant. Alle deltakende mottok så boller og juice i det varme været for god innsats.